Osnovni pojmovi u ajncu

Osnovni pojmovi u ajncu

Ajnc (Blackjack): najjača moguća kombinacija karata u igri. Sastoji se od asa i bilo koje karte čija je vrijednost 10 (tj. 10, J, Q ili K).

Čvrsta ruka (Hard hand): situacija u kojoj igrač nema as i u opasnosti je da propadne prilikom sljedećeg uzimanja karata.

Izjednačenje (Stand off): odnosi se na situaciju u kojoj igrač i djelitelj imaju karte iste vrijednosti. U tom slučaju nema pobjednika i djelitelj igraču vraća ulog.

Meka ruka (Soft hand): odnosi se na situaciju u kojoj igrač u ruci ima as.

Neuravnoteženo brojanje (Unbalanced count): neuravnoteženi sustav brojanja karata. Odnosi se na sustave u kojima zbroj ukupne vrijednost karata u kompletu ne iznosi nula.

Nova karta (Hit): pojam koji igrači upotrebljavaju kako bi zatražili još jednu kartu.

Osiguranje (Insurance): mogućnost koja se može iskoristiti kada djelitelj izvuče as kao svoju prvu kartu, zbog čega bi sljedeće izvlačenje moglo dovesti do ajnca. U tom slučaju igrač može postaviti polovicu svojeg prvotnog uloga na stranu. Ako djelitelj zatim izvuče ajnc, igraču će se isplatiti osiguranje u omjeru 2 : 1. S druge strane, ako djelitelj ne izvuče ajnc, igrač će izgubiti iznos osiguranja.

Podjednak novac (Even money): ako igrač dobije ajnc, a krupje kao svoju prvu kartu izvuče as, krupje će igraču ponuditi „podjednak novac”. Igrač može odabrati omjer isplate 1 : 1 (inače se za pobjedu dobiva 2 : 1). Na taj način igrač može izbjeći izjednačenje i gubitak novca.

Propast (Bust): gubitak zbog vrijednosti karata u vašoj ruci veće od 21.

Razdvajanje karata (Split): razdvajanje karata. Ako igrač u ruci ima dvije karte iste vrijednosti, može ih razdvojiti i igrati sa svakom od njih zasebno. U tom slučaju igrač može uložiti na obje ruke, čime udvostručuje svoj ulog.

Udvostručenje (Double / Double down): udvostručenje uloga. Ako igrač u ruci ima dobre karte, može udvostručiti svoj ulog. Krupje tada igraču daje jednu zadnju kartu, a zatim igra završava.

Uravnoteženo brojanje (Balanced count): Uravnotežen sustav brojanja karata. U ovom su sustavu uravnotežene pozitivne (niske) i negativne (visoke) karte. To znači da ako zbrojite vrijednosti svih karata u kompletu, rezultat će iznositi nula.

Uzimanje karata (Draw): situacija u kojoj igrač prima svoju prvu dodatnu kartu (tj. nakon prve dvije karte).

Zaustavljanje (Stand): odnosi se na situaciju u kojoj igrač ne želi primati nove karte.

Ostale pojmove u ajncu možete pronaći u bazi pojmova u ajncu na web-mjestu blackjackonlineigra.com. Prije igranja važno je savladati pravila igre. U suprotnom nikada nećete moći u potpunosti uživati u igri i možda ćete biti frustrirani jer niste pobijedili.

Blackjack