Pravila ajnca

Pravila ajnca

Ajnc - bezvremenska igra na sreću

Sudjelovanje u svijetu kockanja znači zaviriti iza vrata kasina, kockarskih ustanova i klubova. Upravo tamo možete zaigrati najpopularniju kartašku igru – ajnc, također poznat kao „21”. Pravila ajnca, za razliku od nekih drugih igara na sreću, jednostavna su i ista u cijelom svijetu. Prije nego što počnete igrati za novac, trebate naučiti osnovna pravila igre i okušati se u besplatnim igrama ajnca na mreži.

Osnovna pravila i početak igranja ajnca

Ajnc se igra na polukružnom stolu. Na ravnoj strani stola sjedi krupje, tj. djelitelj karata. Na kružnoj strani sjede igrači. Ajnc se igra s pomoću francuskih karata. To su standardni kompleti s kojima ste vjerojatno već upoznati, koji sadrže 52 karte. U kasnima se ajnc najčešće igra sa šest kompleta karata.

Prije nego što započnete igru ajnca, obično trebate kupiti žetone za igru. Postavite novac na stol. Krupje će ga zamijeniti za žetone u istoj vrijednosti. Pravila kasina obično ne dopuštaju igračima da izravno plaćaju novcem.

Nakon što preuzmete žetone, postavite svoj ulog na označeno mjesto na stolu. Nakon toga igra može početi. Krupje će pažljivo pomiješati karte i podijeliti po jednu kartu svakom igraču (i sebi) licem prema gore. Zatim će podijeliti još jednu kartu svim igračima; sebi licem prema dolje, a karte drugih igraća bit će okrenute licem prema gore. To znači da svaki igrač (uključujući i krupjea) počinje igru s dvije karte. Igrači ne smiju dirati svoje karte.

Pobjeđivanje u ajncu

Cilj u ajncu jest pobijediti krupjea. Možete ga pobijediti tako da imate karte čija ukupna vrijednost premašuje vrijednost krupjeovih karata ili tako da ne premašite vrijednost od 21 u slučaju kada je vrijednost krupjeovih karata premašuje. „Savršenim” dobitkom smatra se dobivanje ajnca – karte as i karte koja ima vrijednost 10.

Zbroj (vrijednost) svih karata ne smije premašivati 21, broj koji predstavlja najbolju moguću kombinaciju karata za dobitak. Ako premašite ovu vrijednost, gubite svoj ulog i igra završava. Gubitak se najčešće naziva „bust” ili „break”.

Vrijednosti karata u ajncu

Karte od 2 do 10 imaju svoju nazivnu vrijednost, što znači da imaju istu vrijednost koja je na njima označena.

Karte J (dečko), Q (dama) i K (kralj) imaju vrijednost 10.

As (A) može vrijediti 1 ili 11, ovisno o tome što vam odgovara.

Pravila ajnca

Nakon što se podijele karte, možete odlučiti na koji način želite postupiti. Ako u rukama nemate ajnc (as i karta koja vrijedi 10), imate nekoliko mogućnosti za nastavak igre:

  • Uzimanje karata (Hit/Draw) - Igrač dobiva još jednu kartu od krupjea.
  • Zaustavljanje (Stand) – Možete zaustaviti igru, što znači da više nećete dobiti nijednu kartu.
  • Podvostručenje (Double) – Možete udvostručiti svoj ulog. Tada vam krupje daje još jednu kartu, a igra završava.
  • Razdvajanje karata (Split) – Igrači razdvajaju igru. Ako imate kartu s istom vrijednošću možete ih rastaviti te nakon toga svaku igru igrati zasebno. Međutim, trebate udvostručiti svoj ulog.
  • Predaja (Surrender) – Igrač odustaje od igre. Možete odustati ako vam se ne sviđaju prve dvije karte koje ste dobili. U tom slučaju gubite polovinu svog uloga.
  • Osiguranje – Igrač stvara osiguranje za svoj ulog. Ova se mogućnost upotrebljava da bi igrač osvojio novac u slučaju da krupje dobije ajnc. Za osiguranje možete iskoristiti najviše polovinu svog uloga, a isplata se dobiva u omjeru 2 : 1. Međutim, vjerojatnost da će krupje dobiti ajnc veoma je mala tako da se uglavnom ne isplati upotrebljavati ovu mogućnost.

Nakon što igrači iskoriste sve svoje mogućnosti, krupje će otkriti svoju drugu kartu. Ako je vrijednost karata krupjea 17 ili više, on mora zaustaviti svoju igru. To znači da neće dobiti još jednu kartu. S druge strane, ako je vrijednost krupjea 16 ili manje, mora izvući još jednu kartu.

Za krupjea vrijedi da as ima vrijednost 11, osim ako ukupna vrijednost njegovih karata premašuje vrijednost od 21. Samo tada as može vrijediti 1.

Ako vrijednost krupjeovih karata premašuje 21, svi igrači koji su ostali u igri dobivaju iznos koji je jednak njihovim ulozima.

Ako iznos krupjeovih karata ne premašuje 21, pobjeđuju samo oni igrači čija je vrijednost karata što je moguće bliža 21 i viša od vrijednosti karata krupjea.

Ako su vrijednosti karata igrača jednake onima krupjea, igra završava izjednačenjem - igrač ne pobjeđuje niti ne gubi. Igrač može ponovno uložiti isti ulog u sljedećoj igri.

Strategije za ajnc

Ajnc je vjerojatno jedina igra na sreću u kojoj vam ispravna strategija može omogućiti dobre šanse za pobjedu. Možete povećati šanse za dobitak brojanjem karata, što zapravo zahtijeva samo osnovne matematičke vještine. Ne trebate brojati svaku kartu zasebno. Dovoljno je usredotočiti se na karte koje imaju vrijednost 10. Još je jedna bitna činjenica da su u ajncu karte s vrijednošću 10 obično dobre za igrača, a karte s nižom vrijednošću obično su dobre za krupjea.

Blackjack